O PARKING SERVISU PDF Štampa El. pošta

O PARKING SERVISU HERCEG NOVI (ISTORIJAT, OSNIVANJE, DJELATNOST)

Odlukom predsjednika Opštine Herceg Novi novembra 2006.godine osnovana je Agencija za upravljanje javnim parkiralištima i garažama na teritoriji Opštine Herceg Novi sa ciljem rješavanja problema narušene bezbjednosti saobraćaja u gradu čiji je redovan tok bio ozbiljno poremećen.

Kao najveći razlog ovakvom stanju bio je neregulisan mirujući saobraćaj (parkiranje) za koji je bilo neophodno uvesti kontrolu i naplatu, kao i izgradnju novih i uređenje postojećih parkirališta.

Zbog specifičnosti režima saobraćaja uslovljenog postojećom jednosmjernom saobraćajnicom u dužini oko 5 km moralo se na sistematičan način i postepeno pristupiti rješavanju ovih problema, a prioritetno u centralnim zonama grada.

Iz tog razloga uspješno je urađena studija mirujućeg saobraćaja u svim zonama grada, a na osnovu koje su primjenjena najkvalitetnija rješenja za uspostavljanje režima kontrole i naplate parkiranja.

Organizovanjem rada Agencije, uz veliki entuzijazam i uložen trud zaposlenih u njoj, a u saradnji sa nadležnim službama lokalne uprave, u relativno kratkom roku je dalo vidljive rezultate, prvenstveno tako što je obezbjeđen normalan protok saobraćaja u gradu.

Odlukom SO Herceg Novi aprila 2010.godine društvo mjenja oblik i naziv i postaje Javno preduzeće „Parking servis“ Hereceg Novi i pod tim nazivom počinje poslovati 01.02.2011.godine.

Kao najmlađe komunalno preduzeće u Herceg Novom i kao pravni sledbenik Agencije preuzima sva prava i obaveze i kontinuirano nastavlja obavljati ovu komunalonu djelatnost modernizujući i unapređujući kulturu i način parkiranja u gradu.

Obavljanjem namjenjene djelatnosti: izgradnja, održavanje, korišćenje i upravljanje javnim parkiralištima u Herceg Novom, preduzeće postiže vidljive rezultate od kojih neke ističemo:

  • Izgradnjom i postavljanjem privremenih parkirališta na javnim površinama koje nijesu privedene namjeni povećali smo broj parking mjesta naročito u užim gradskim jezgrima.
  • Prvi u Crnoj Gori primjenjujemo zonski sistem korišćenja parkiranja i mogućnost plaćanja parkiranja putem SMS poruka, čime smo postigli potrebnu izmjenljivost na jednom parking mjestu i time stvorili uslove za uvjek slobodno mjesto za parkiranje.
  • Formiran je sektor „Pauk“ službe koja daje nezamjenljiv doprinos redu u svim vrstama saobraćaja u gradu,uklanjajući nepropisno parkirana sa javnih površina namjenjenim u druge svrhe.
  • Stručne službe preduzeća uspješno uspjevaju rješavati inače trajni zadatak čiji je cilj usavršavanje i prilagođavanje uslova i načina parkiranja, potrebama građana Herceg Novog i njegovih gostiju.

Danas JP“Parking servis“ upravlja, koristi i održava nešto preko 900 parking mjesta. Od toga oko 600 se nalazi pod režimom naplate u zoniranom području, dok se oko 200 parking mjesta nalazi u garažama i parkiralištima. Po isteku turističke sezone (01.10 – 01.06) iz režima naplate u zoniranom dijelu izuzima se oko 140 parking mjesta.

Organi upravljanja u preduzeću čine Upravni odbor i direktor.

UPRAVNI ODBOR

  • Goran Belušević, predsjednik
  • Vesna Babović, član
  • Slobodan Dražović, član
  • Nenad Marković, član
  • Simo Vlaović, član

DIREKTOR

  • Miladin Vidaković
 

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module.
ulica Manastirska, raspolaže sa 42 parking mjestom
X hercegovačka ulica, raspolaže sa 78 parking mjesta
Norveška ulica, raspolaže sa 110 parking mjesta
Trg Maršala Tita, raspolaže sa 70 parking mjesta.
Image 5 Title